top of page

Ce este ODD:

 

Prin proiectul ODD - Ora De Dirigenţie echipe de câte 2 formatori AIDA livrează servicii educaţionale în şcolile din Cluj-Napoca, Bucuresti și Buzau în ora de dirigenţie. ODD este o iniţiativă care vine în sprijinul cadrelor didactice şi al elevilor. Serviciile sunt gratuite şi pot fi solicitate de oricare cadru didactic sau elev, cu acordul profesorului diriginte.  Proiectul ODD se adresează claselor V-XII.

 

AIDA propune următoarea tematică pentru orele de dirigenţie:

 

1. Voluntariat - 2 ore

2. Marketing personal - 1 oră

3. Incluziune socială - 1 oră

4. Educaţia financiară - 1 oră

5. Luarea deciziilor intr-un grup - 1 oră

6. Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă -  2 ore

7. Cum să învăţ - 1 oră

8. Educaţie media - 2 ore

9. Clasa noastră ca echipă – 1 oră

10. Eroul din mine - 3 ore

11. Visul meu - 1 oră

12. Jocuri de societate - 1 oră

13. Creativitate - 1 oră 

14. Exploratorul şcolii - 1 oră 

15. Open space - 1 oră

 

Despre ce discutăm şi lucrăm pe fiecare temă:

 

1. Voluntariat - ce este voluntariatul, cine poate face voluntariat, tipuri de programe de voluntariat, oportunităţi de voluntariat în oraș, avantaje şi dezavantaje ale voluntariatului;

 

2. Marketing personal - ce este imaginea unei persoane, ce înseamnă imagine pozitivă sau negativă, cum îmi pot construi o imagine pozitivă. Cum îmi organizaz activitatea de pe facebook, ce postez pe blog, ce filme postez pe youtube.

 

3. Incluziune socială - ce înseamnă excluziunea socială, ce este incluziunea socială, cine poate fi exclus şi cât ne afectează asta, cum putem noi acţiona pentru includerea socială a noastră sau a celorlalţi.

 

4. Educaţia financiară -  ce sunt cu adevărat cheltuielile, care sunt veniturile mele ca tânăr, ce este un buget, cum pot strânge bani pentru un vis, cum să-mi cheltui banii eficient.

 

5. Luarea deciziilor într-un grup – Cu ce probleme se confruntă clasa mea? Ce soluţii găsim împreună? Cum ne construim argumente și cum ne exprimăm părerea; cum ascultăm activ; cum ajungem la un consens.

 

6. Educaţie pentru Dezvoltare Durabilă -  ce este educaţia pentru dezvoltare durabilă, ce este comunitatea, ce efecte au acţiunile mele şi ce impact au intervenţiile mele.  

   

7. Cum să învăţ - ce sunt stilurile de învăţare, ce stil de învăţare am eu şi cum pot să eficientizez învăţarea ca să am mai mult timp liber sau ca să mă stresez mai puţin.

 

8. Educaţie media - cum mă afectează mass-media, cum mă afectează reclamele şi ce mituri regăsim în ele. Cum ar arăta o reclamă a clasei noastre. Ce impact au persoanele publice asupra mea și cum sunt ele promovate, ce impact are muzica în viața mea și ce mesaje sunt transmise de către artiști.

 

9. Clasa noastră ca echipă – ce înseamnă lucrul în echipă, de ce este important să fim o echipă, cum ne afectează acțiunile colegilor și ce influență avem noi asupra colegilor.

 

10. Eroul din mine - dedicăm trei ore identificării unei probleme reale a clasei, căutăm strategii de rezolvare a problemei şi apoi aplicăm strategia aleasă. Această temă ne responsabilizează pe fiecare pentru găsirea de soluţii la o problemă comună, ne învaţă să ne ascultăm şi ne învaţă să reacţionăm creativ la probleme.

 

11. Visul meu - în această oră punem bazele unui plan de luptă pe frontul visurilor. Ne împărtăşim visurile şi aflăm împreună cum ni le putem atinge.

 

12. Jocuri de societate - dedicăm o oră întreagă jocurilor de societate, de la Dixit şi Story Cubes la Saboteur şi Scrabble.

 

13. Creativitate - o nebunie într-o oră. Facilitatorii AIDA vin cu o serie de activităţi menite să dezvolte potenţialul creativ al copiilor şi al tinerilor. Tematica orei diferă de vârsta elevilor şi de contextul de învăţare în care aceştia se află.

 

14. Exploratorul şcolii - pentru o oră elevii îşi vor cunoaşte şcoala şi spaţiul de lângă şcoală ca pe o comunitate în care ei se pot implica activ. Fiecare elev va face parte dintr-o echipă de explorare şi fiecare echipă va avea o misiune specifică.

 

15. Open space - Noica visa la "o şcoală în care să nu se predea nimic". Facilitatorii AIDA aduc mai aproape acest concept pentru că în Open Space îi vor invita pe copii şi pe tineri să propună subiecte de interes pentru ei şi, după o anumită structură, să discute pe baza acestor subiecte. Ora aceasta este mai mult a lor decât a facilitatorilor sau a profesorilor.

 

De ce am dat naştere proiectului ODD:

 

ODD este o iniţiativă ce vine în sprijinul cadrelor didactice şi a copiilor şi tinerilor din şcoli.

 

În ODD facem orele de dirigenţie mai atractive şi mai creative. Nu înlocuim cadrul didactic, el este partenerul principal. Venim însă cu echipe de facilitatori  voluntari specializaţi în animaţie, programe educaţionale sau training-uri. 

 

Serviciile noastre sunt gratuite şi nu presupun nicio cheltuială din partea şcolilor partenere. Materialele sunt oferite de AIDA prin donaţiile voluntarilor săi sau prin donaţiile externe. Pentru a face o donaţie trimite-ne un e-mail la adresa office@initiativedurabile.ro.

 

Şi în final...implementăm ODD pentru că noi, voluntarii AIDA, credem că educaţia poate fi distractivă şi mai credem că educaţia este principalul mijloc prin care poţi schimba viaţa unui tânăr şi viaţa comunităţii.

 

Cum facem ODD?

 

Activităţile ODD se bazează pe învăţarea experienţială, învăţarea prin descoperire şi învăţarea bazată pe proiect. ODD aduce nonformalul în formal, adică încurajează şi stimulează învăţarea nonformală în şcoală. 

 

Toate orele pe care le derulăm au un design bazat pe curriculum-ul şcolar şi pe jocuri şi metode special alese sau construite. Solicitarea serviciilor ODD presupune şi furnizarea anumitor detalii despre clasă şi colectiv. Acestea sunt necesare adaptării design-ului de curs pentru fiecare clasă la care ajungem.

  

Solicita o ODD!

Pentru anul şcolar 2015 - 2016 nu se fac încă solicitări. Revenim cu detalii în septembrie.

 

Pentru a solicita serviciile noastre, trimite-ne un e-mail la adresa office@initiativedurabile.ro cu cel puţin o săptămână înainte de susţinerea orei, acre să conțină următoarele informații:

 

1. Numele cadrului didactic și un număr de telefon de contact

2. Numele şcolii și orașul (ODD se derulează în Cluj-Napoca, București și Buzău)

3. Clasa

4. Numărul de elevi care participă de obicei la ora de dirigenţie, 

5. Distribuţia de gen (câte fete, câţi băieţi), 

6. Structura clasei (bănci fixe, mobile, tablă neagră, tablă albă), 

7. Tema aleasă sau pachetul ales (combinaţie de ore/teme), 

8. Data şi ora la care vor fi livrate serviciile educaţionale.

 

! AIDA încurajează derulearea orelor de dirigenţie în săli în care băncile/ mesele pot fi mutate.

 

Implementează ODD în organizaţia ta:

 

Dacă apeciezi proiectul nostru, crezi în potenţialul lui de a genera impact și vrei să îl implementezi și în organizația ta, AIDA îţi oferă această posibilitate. Solicită preluarea proiectului de către organizaţia ta şi un formator AIDA va veni pentru pregătirea echipei şi predarea ştafetei. Noi credem în acest proiect şi vrem să-l multiplicăm în toată ţara. Nu doar pentru că de trei ani îl iubim şi investim în el ci pentru că tinerii şi copiii din şcolile româneşti merită asta. Profesorii lor merită şi ei investiţia făcută de organizaţiile nonguvernamentale.

 

Iată cum poţi prelua ODD:

 

1. Solicită printr-un e-mail la adresa office@initiativedurabile.ro că vrei să preiei proiectul ODD în localitatea şi organizaţia ta.

2. Un formator AIDA va veni în orașul tău și timp de două zile îți va pregăti echipa care se va ocupa de ODD.

3. În prima lună de proiect, AIDA îți va oferi consultanță via e-mail și Skype, o dată pe săptămână şi de câte ori ai nevoie.

 

Ce aspecte trebuie reţinute:

1. Nu pot prelua proiectul organizaţiile din Bucureşti, Buzău sau Cluj-Napoca, acestea fiind oraşele în care lucrează AIDA;

2. Într-un oraş vom avea o singură organizaţie cu dreptul de a implementa ODD;

3. Pentru preluare există o taxă de 300 de lei care trebuie plătită pe lângă cazarea, masa şi decontul de transport al formatorului. Cazarea şi masa pot fi asigurate în casa cuiva din organizaţia ta, într-un cămin studenţesc, internat de şcoală sau pensiune/hostel. Transportul va fi realizat dintr-un oraş "AIDA" (Buzău, Bucureşti, Cluj-Napoca), cu trenul, către oraşul tău (bilet la clasa a II a).

 

Fiecare taxă de 300 de lei înseamnă o nouă investiţie în materialele necesare în ODD şi o investiţie în proiectul de cercetare care va evalua impactul proiectului şi care sunt cele mai eficiente strategii educaţionale.

ODD - Ora De Dirigentie

ODD ora de dirigentie
ODD ora de dirigentie
ODD ora de dirigentie
ODD ora de dirigentie
bottom of page